Geschiedenis van de St Ayles Skiff

 

Het verhaal van de St Ayles skiff begon in 2009 toen het ‘Scottish Fisheries Museum’ in Anstruther Alec Jordan van ‘Jordan Boats’ benaderde om een ​​cursus ‘botenbouw’ te organiseren. Alec stelde vervolgens voor dat het type boot zou moeten proberen de roeiregatta’s nieuw leven in te blazen die tot halverwege de jaren vijftig plaatsvonden rond het ‘East Fife’ kolenveld. De mijnwerkers bouwden toen hun eigen vaartuigen van hout dat uit de kolenmijnen was gehaald. Deze suggestie werd enthousiast overgenomen door het museum, maar geen van de initiatiefnemers had het vermoeden van de ongelooflijke potentie van het idee. De verwachting was dat ‘Jordan Boats’ en ‘The Fisheries Museum’ hun focus zouden leggen op het nieuw leven inblazen van het roeien langs de kust rond Fife, met 30 Skiffs maximaal in 10 jaar tijd.

Al snel bleek dat er buiten de regio Fife ook veel interesse was. Uiteindelijk waren de inspanningen van Jordan Boats & het Museum, gecombineerd met het enthousiasme van voormalig kampioensroeier Robbie Wightman uit North Berwick, de sleutel tot het enorme succes.

Iain Oughtred kreeg de opdracht om de nieuwe boot te ontwerpen, gebaseerd op de ‘Fair Isle Skiff’, een afstamming van de kleinere Viking skiffs.

Nadat Oughtred de plannen gereed had heeft Alec Jordan het prototype gebouwd en er vervolgens een bouwpakket van gemaakt. Ondertussen had Robbie Wightman door heel Schotland promotie gemaakt voor het nieuwe concept: ‘Samen bouwen en samen racen’.

Tijdens de tewaterlating van het prototype op 31 oktober 2009, waren belangstellenden vanuit heel Schotland komen kijken. Op de dag van de te waterlating is er door velen geroeid en al snel volgden de eerste bestellingen.

In mei 2010 waren er zes skiffs klaar voor de allereerste roeiregatta in Anstruther. Daarna is de ‘Scottish Coastal Rowing Association’ formeel opgericht.

3 jaar later, in juli 2013, zijn al de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Ullapool (Scotland) met deelnemers uit de gehele UK, Canada, Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Nederland.

Weer 3 jaar later, in 2016, zijn de wereldkampioenschappen gehouden in Strangford Lough (Northern Ireland) en in 2019 in Stranraer (South West Scotland).

In 2022 werden de vierde wereldkampioenschappen, oftewel ‘SkiffieWorlds’, georganiseerd in Kortgene op het Veerse Meer.

De volgende wereldkampioenschappen worden weer in Stranraer georganiseerd van 6 t/m 12 juli 2025.

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 300 St Ayles Skiffs en zijn er nog meer in aanbouw, waarvan meer dan 25 in Nederland. In Kortgene wordt nu de eerste van provincie Zeeland gebouwd